wc-1033443_960_720

Løs mage som ikke løses av legen

Hvordan løse en løs mage?

Somatiske symptomer som løs mage og diarè, magesmerter, svimmelhet, migrene, oppblåst mage, luft i magen, spenningshodepine og kvalme er normale og utbredte ubehag vi alle har innimellom. Dette kan være tegn på svært mange forskjellige sykdommer og medisinske tilstander. Dette er også ofte tilstander som går over av seg selv eller som legen og evt endring av kosthold eller livsstil kan hjelpe med.

Men det er ikke alltid det går over av seg selv og legen klarer «å løse en løs mage» som i tilfeller der mennesker sliter med irritabel tarmsyndrom (irritable bowel syndrome på engelsk forkortes til IBS). Det er heller ikke alltid man finner ut av hva som er grunnen til at man har diare eller lignende ubehagelige mage- og tarmsymptomer.

Denne artikkelen er særlig rettet til deg som er i denne ubehagelige situasjonen.

Dersom du derimot skulle oppleve at et psykologisk perspektiv på mage- og tarmsymptomer som provoserende og stigmatiserende anbefales det å lese redaktøren for Landsforeningen mot Fordøyelsessykdommer (LMF Norge) sitt positive og personlige tilsvar til denne artikkelen (som også er publisert på deres nettsider).

Vi i Onlinepsykologene har sammen med LMF Norge utforsket hvorfor mange opplever et slikt psykologisk perspektiv som nettopp stigmatiserende.

 

IRRITABEL TARMSYNDROM (IBS)

Pasienter med irritabel tarmsyndrom sliter særlig med symptomer som hard mage, mye luft i magen eller andre symptomer som hyppige avføringer og vondt i magen. Symptomene på IBS kan variere enhver tid og fra person til person. Da symptomene kan overlappe og ligne på mer alvorlig sykdom bør man alltid kontakte og oppsøke legen slik at man kan få avklart situasjonen og evt få en IBS-diagnose.

Diagnosen IBS og årsaken til symptomer på irritabel tarmsyndrom er derimot omstridt. Tilgjengelig behandling er derfor deretter mangelfull og med begrenset effekt.

Vi i Onlinepsykologene vurderer derfor at fagfeltet og mennesker med IBS er i behov for å utforske alternativer med dokumentert effekt på mage- og tarmsymptomer. Derfor ønsker vi å presentere en psykologisk tilnærming som forklarer hvordan reelle somatiske symptomer kan oppstå og hvordan dette i visse tilfeller kan behandles med samtaleterapi. Det er også viktig å huske at somatisk og psykisk sykdom gjensidig påvirker hverandre og det ene utelukker ikke det andre – kropp og sinn er med andre ord ett i moderne psykologi og medisin.

LØS MAGE – EN EVIG LANG DIETTREISE

I mange tilfeller begir folk seg ut på en diettreise der man forsøker å forsake den ene ingrediensen etter den andre.

De mest utbredte diettene omhandler lav-karbo diett, glutenfri kost, laktosefri eller melkeproteinfri kost. I noen tilfeller påviser legen søleaki, glutenallergi, laktoseintoleranse eller at kroppen har problemer med å bryte ned melkeproteiner.

I andre tilfeller kan ikke legen påvise dette og likevel fortsetter folk å sverge til disse diettene. Denne artikkelen er særlig rettet til dere – fordi det kan være at det finnes andre muligheter for dere enn å forsake matvarer.

Trenger du noen å snakke med?
Vi hjelper deg

Onlinepsykologene gir deg rask og effektiv hjelp når du trenger det.  Psykologtimer på nett er like effektivt som vanlige psykologtimer og er helt trygt. Ingen henvisning nødvendig, lang erfaring og time på dagen. Vi tilbyr også webinarer.

STRESS, FØLELSER OG TOLERANSEVINDUET

Diverse mage- og tarmsymptomer, som f.eks. vondt i magen, kan faktisk være stressymptomer. Det kan også være tegn på ubevisste konfliktfulle følelser og ubevisst angst som undertrykkes. I stedet for at disse følelsene og angsten oppleves bevisst, undertrykkes de i den «glatte» muskulaturen vår. Den glatte muskulaturen styrer de indre organene, og er med på å styre blodstrømmen. Den kalles glatt, fordi den ser glatt ut når man studerer den under mikroskop.

Dette har med vårt autonome nervesystem å gjøre. Når vi møter en opplevd utfordring aktiveres vårt sympatiske nervesystem slik at våre ressurser mobiliseres og vi kan håndtere situasjonen bedre.

Kroppen søker alltid en indre likevekt (homeostasis) og for å roe ned og bremse vårt sympatiske nervesystem aktiveres det parasympatiske. Denne «bremsen» påvirker særlig vårt tarmsystem, og dette er trolig linken til de ulike mage- og tarmsymptomene. Fordi bremsen vår er ekstra aktiv.

Fun fact: Det sympatiske nervesystemets reaksjon er faktisk litt for tregt imøte med umiddelbare utfordringer. Kroppens løsning på dette har interessant nok vært at vi bremser det aktiverende systemet litt hele tiden. Når vi så møter en utfordring kan vi reagere raskt fordi vi slipper bremsen ikke fordi vi gasser raskt.

Men et for effektivt og aktivt «bremsesystem» samtidig som man aktiveres medfører:

 • passivitet,
 • sosial «underkastelse»,
 • mage- og tarmsymptomer,
 • tap av energi og motivasjon, og
 • at man blir utslitt av denne kroniske «rusingen av bilen»/kroppen.

FORSVARSMEKANISMER: SOMATISERING OG EKSTERNALISERING

Ulike psykosomatiske symptomer kan også forstås som eksternaliserende og somatiserende forsvarsmekanismer. Dvs at i stedet for at vi forholder oss til våre indre konfliktfulle og angstvekkende følelser i utfordrende relasjoner så «bortforklares» det. Slik endres fokuset fra det indre og relasjonelle til det ytre og upersonlige som f.eks.:

 • diverse kroppslige symptomer,
 • innholdet i maten,
 • dårlig søvn,
 • potensiell sykdom,
 • været,
 • årstid,
 • «dårlig humør»,
 • «dårlig dag»,
 • «stod opp på feil ben» osv.

Dette betyr ikke at vi nødvendigvis alltid kommer med «hvite løgner» eller at disse «forklaringene» alltid er «bortforklaringer».

Disse kroppslige symptomene oppleves og er reelle. Dette er måter kroppen har lært seg å holde motsetningsfulle, angstvekkende, skumle, overveldende, vonde, farlige, «ulovlige», skamfulle, skyldbetyngede osv følelser vekke fra bevisstheten og relasjoner. Dette er noe vi har lært oss i løpet av oppveksten for å håndtere diverse relasjonelle utfordringer.

Kroppens forsøk på å «flushe» følelser vekk gjennom løs mage og diaré er også trolig beslektet med andre dyrs tendens til å kvitte seg med avføring og urin når de er under fare. Som, utenom en nedregulerende homeostatisk funksjon, har en måte å effektivisere energibruken (ikke bruke den på fordøyelse når man trenger å overleve) og kanskje det gjør byttedyret mindre appetittelig?

UNDERTRYKKING AV KONFLIKTFULLE FØLELSER

Når ubevisste konfliktfulle følelser undertrykkes i en slik grad at man får diverse mage- og tarmsymptomer er man på vei ut av sitt toleransevindu. Det er som om kroppen benytter seg av en nødbrems og «flusher» ut følelsene gjennom magen slik at man skal slippe å kjenne oss sinte på den personen som man samtidig er glad i. Man unngår den bevisste angsten og skyldfølelsen. Men dette har en pris på lengre sikt ikke bare i form av kroppslige ubehagelige symptomer, men også at det blir vanskelig i nære relasjoner. Videre opplever man dårligere tilgang til følelser, og deres positive medfødte egenskaper, særlig konstruktivt sinne. Dette kan på sikt lede til depresjon.

PSYKOTERAPI ER OGSÅ TIL HJELP FOR KROPPEN

I terapi kan man få hjelp til å utvide sitt toleransevindu slik at en får bedre kapasitet til å kjenne på konfliktfulle følelser og slik lære å håndtere dem og bearbeide dem.

Slik kan din psykolog være med å «løse en løs mage», magesmerter, kvalme, luft i magen og lignende IBS-symptomer og du kan få tilgang til dine følelser som kan hjelpe deg i dine relasjoner. Slik kan du får det bedre med deg selv, andre og i ditt liv.

Hvis du har forsøkt legen og diverse dietter for å bedre dine mage- og tarmsymptomer uten suksess – hvorfor ikke gi en samtale med en psykolog sjansen?

Fortsatt i tvil – forsøk å observer i hvilke situasjoner magen din blir ekstra vond, dårlig, løs, oppblåst eller luftig – er det i utfordrende nære relasjoner? I konflikter? Under stress?

Kjenner du deg igjen og ønsker å forsøke noe nytt? Du kan enkelt bestille time hos Onlinepsykologene. Våre erfarne psykologer hjelper deg gjennom online-konsultasjoner – like effektivt som å snakke med en psykolog på et kontor.

Har du behov for hjelp?
Vi hjelper deg med dine plager

Onlinepsykologene gir deg rask og effektiv hjelp når du trenger det. Ingen henvisning nødvendig, lang erfaring og time på dagen. Helt trygt.

Har du behov for hjelp?
Vi hjelper deg med dine plager

Onlinepsykologene gir deg rask og effektiv hjelp når du trenger det. Ingen henvisning nødvendig, lang erfaring og time på dagen. Helt trygt.

Få hjelp
Onlinepsykologene gir deg rask og effektiv hjelp når du trenger det. Ingen henvisning nødvendig.