Traumebehandling på nett

Har du behov for hjelp til traumebehandling? Vi tilbyr traumebehandling på nett, bl.a. i form av EMDR. Les mer om hvordan det gjøres, og lær mer om effekten av traumebehandling og traumebehandling på nett.

I denne artikkelen ønsker vi å gi deg litt bedre forståelse for hvordan traumebehandling, og enda mer spesifikt, traumebehandling på nett, kan foregå. Vi vil også gi deg litt av forskningen bak – og dersom du ønsker det er du velkommen til å scrolle deg videre og booke time hos en av våre psykologer, som kan gi deg effektiv traumebehandling på nett.

Traumer og potensielt traumatiserende livshendelser

Mange av oss opplever potensielt traumatiserende livshendelser, som for eksempel vold og overgrep, naturkatastrofer, mobbing, eller vi er vitne til tilsvarende. Andre igjen opplever kanskje ikke de store potensielt traumatiserende livshendelse, men har opplevd negative livshendelser som over tid også har satt spor, for eksempel neglekt, manglende emosjonell ivaretakelse i barndom, latterliggjøring, neglisjering eller bagatellisering. Begge deler vet vi kan sette spor i individer, og ha store påvirkninger, også lenge etter at faren er over.

Traumebehandling – er det effektivt?

Det korte svaret er ja. Innenfor psykologifeltet finner vi noen av de sterkeste resultatene på utfall innenfor traumebehandling. Veldokumenterte behandlingsmetoder for PTSD innebærer blant annet Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) og traumefokusert kognitiv terapi (også kjent som CT-PTSD). Dette er også to av de anbefalte traumebehandlingsmetodene av Nasjonalt Kunnskapssenter om Vold og Traumatisk Stress (NKVTS).
Forskningsstudier har funnet stor effekt av EMDR på PTSD, blant annet har Capezzani og kollegaer (2013) og Nijdam og kollegaer (2012) funnet effekt på over 90%. Altså at 90% av dem som mottar behandlingen og i forkant møter diagnostiske krav til PTSD i etterkant ikke lenger vurderes å ha diagnosen.

Effektivitet av traumebehandling på nett

Det finnes altså flere svært effektive traumebehandlingsmetoder. Nyere forskning viser oss at behandlere kan være både modigere og mer «rett på sak» hva gjelder traumebehandling, enn det man tidligere har antatt. Vi har etter hvert også svært mye forskning som understøtter at traumebehandling effektivt kan foregå online. Blant annet konkluderer Bisson og kollegaer (2022) at traumefokusert kognitiv terapi for behandling av PTSD er like effektivt som på nett som «face to face». De skriver også at behandlingen tolereres bra av pasienter, og at effekten holder seg også ett-år etter behandling, som var siste målepunkt i studien. Flere andre studier bekrefter dette, og McGowan og kollegaer (2021) fant blant annet at EMDR gitt på nett av totalt 33 behandlere med 93 pasienter, ga signifikant bedring av traumesymptomer, både for voksne, barn og ungdommermed PTSD.

Jevnt over finner studier som sammenlikner effekt av online terapi med tilsvarende behandling gjennomført ansikt-til-ansikt i en fysisk klinikk tilsvarende resultater i de to betingelsene. For eksempel sammenlignet en meta-analyse 12 studier, med totalt 931 pasienter, terapi over telefon, video – eller begge deler, med tradisjonell oppfølging ansikt-til-ansikt på i klinikk (Greenwood og kollegaer, 2022). Også her fant man ingen forskjell mellom behandlingsmåtene på mål på effekt, klientrapportert allianse, behandlerrapportert allianse og klienttilfredshet.

Vi vet fra flere forskningsstudier at det både fra behandlers og klienters ståsted rapporteres like god allianse ved online-terapi, som ved fysiske konsultasjoner (Seuling og kollegaer, 2023). I terapi vet vet vi fra forskning at det vi kaller arbeidsalliansen mellom klient og behandler, bidrar til å predikere utbytte av terapi, og er således en viktig komponent av det å gi effektiv psykologisk behandling. Arbeidsallianse hentyder til den følelsesmessige tilknytningen mellom klient og terapeut, målsettingen de skal arbeide sammen mot, samt en felles forståelse av hvordan man skal gå fram for å nå målet.

Traumebehandling på nett – fordeler

Det er en rekke fordeler ved å gjennom føre traumebehandling på nett. Fordelene innebærer blant annet:


 Tilgjengelighet:

  • Gir tilgang til terapi for personer som bor i avsidesliggende områder eller steder med få tilgjengelige terapeuter.
  • Muliggjør terapi for personer med mobilitetsproblemer eller andre helseutfordringer som gjør det vanskelig å møte opp fysisk.


Fleksibilitet:

  • Traumebehandling på nett gir en fleksibilitet som i høyere grad kan tilpasses din hverdag, noe som gjør det lettere å kombinere terapi med arbeid og andre forpliktelser.
  • Reduserer behovet for reisetid og -kostnader, slik at pasientene kan delta fra komforten av sitt eget hjem.


Komfort og trygghet:

  • For mange kan det å være i sitt eget hjem gi en følelse av trygghet og komfort, noe som kan være spesielt viktig når man jobber med traumatiske minner. Det muliggjør at man i større grad tør å åpne opp og gå inn i de vonde minnene, hvilket er vesentlig for effekten av traumefokusert terapi.
  • Pasienter kan velge et miljø som er beroligende og støttende for dem, noe som kan lette prosessen med å åpne seg og bearbeide traumer. Mange kjenner seg sliten og utmattet etterpå, og da kan det føles svært godt å slippe å skulle komme seg fra et psykologkontor og hjem til egen husstand.


Kontinuitet:

  • Gir mulighet for kontinuitet i terapien selv om pasienten må flytte eller reise. Dette er spesielt viktig for langvarige terapiforløp.
  • Kan være en løsning under omstendigheter som pandemier eller andre situasjoner som begrenser fysisk oppmøte.


Redusert stigma:

  • Noen pasienter kan føle mindre stigma og skam når de deltar i terapi online i stedet for å møte opp på en terapeutisk klinikk.


Effektivitet:

  • Studier har vist at EMDR på nett kan være like effektivt som tradisjonell, ansikt-til-ansikt EMDR-terapi.
  • Psykologer som gir traumebehandling på nett kan fortsatt bruke de samme teknikkene og metodene som ved fysisk oppmøte, i tillegg til å nyttiggjøre seg effektive, digitale virkemidler.


Økt utvalg av terapeuter og kompetanse:

  • Pasienter kan velge blant et bredere spekter av terapeuter, inkludert spesialister som ikke er lokalt tilgjengelige. Hos Onlinepsykologene har vi svært god traumekompetanse, og psykologer med uttalt erfaring med å gi traumebehandling på nett.
  • Hos oss har du mulighet til å lese mer om våre psykologer, slik at du selv kan finne psykologer med spesifikk kompetanse, erfaring, tilgjengelighet og tilnærming som passer til akkurat deg.


Personvern:

  • For noen kan det føles mer privat å delta i psykologtimer hjemmefra, uten frykt for å møte kjente ansikter i en klinikksetting eller på et venteværelse. Vi forholder oss til det samme strenge regelverket som andre praktiserende psykologer på fysiske kontorer gjør det, slik at vi blant annet er pliktig å ivareta taushetsplikt, føre journal, og andre ting som ivaretar ditt personvern og pasientsikkerheten.

Hvordan gjøres traumebehandling på nett? Eksempel fra EMDR.

Traumebehandling på nett kan gjøres på mange måter, både avhengig av hvilken metode din behandler benytter seg av, og erfaringen din behandler sitter med. Viktig for behandlingen er at den er traumefokusert, og at man går inn i traumehendelsene. Det vil si at man ikke snakker om det med en distansert tilnærming, men at man henter det frem, og kjenner følelsene, tankene og ubehaget på kroppen. Dette er nødvendig for å få bearbeidet hendelsene. Mange vi møer i terapirommet kan si at de har snakket om hendelsene mange ganger – men det sentrale i traumebearbeiding er altså ikke at man snakker om hendelsene, men hvordan man snakker om det.

I EMDR, som er en traumebehandlingsmetode flere av våre behandlere har kompetanse på, så begynner man typisk med kartlegge symptomer, før man går nærmere i detalj på hvilke livshendelser du har med deg, og som fortsatt plager deg og gir deg symptomer i dag. Deretter lager man en liste over disse, før man systematisk går gjennom den en etter en og bearbeider dem. Når dette gjøres på nett vil typisk din behandler hjelpe deg å bringe opp og kjenne på traumeminnet, samtidig som du blir bedt om å gjøre ting som bruker av din kognitive kapasitet (for eksempel øyebevegelser), da dette bidrar til å lagre minnet på ny. På våre hjemmesider kan du lese mer om EMDR og antatt virkningsmekanisme bak.

Et tyoisk tegn på at hendelsene er ferdig bearbeidet er at du nå kan hente dem frem uten å kjenne det samme ubehaget som tidligere. Når dette er tilfelle, og du i tillegg kjenner at hendelsen ikke lenger påvirker din opplevelse av deg selv eller omverdenen negativt på samme måte som før, går du og din behandler videre til neste minne. Slik fortsetter dere til samtlige minner er bearbeidet. Ofte vil behandler underveis også gi deg hjemmeoppgaver i form av eksponering for å hjelpe deg å ta hverdagen og livet tilbake. Du vil formentlig etter relativt kort tid merke endring i form av færre traumesymptomer (flashbacks, mareritt, utrygghet, årvåkenhet skam, etc) og generelt bedre livskvalitet. Dette vil du og din behandler følge med på underveis i behandlingsforløpet, der vi blant annet nytter selvrapportering via Norse Feedback – et klientfeedbackverktøy, for å gi deg som klient mulighet til å gi tilbakemeldinger til behandler underveis, og også for deg og behandler å følge med på symptomtrykk, samt sikre oss at behandlingen faktisk medfører den endringen du ønsker å oppnå.

Traumebehandling på nett hos Onlinepsykologene
Om du ønsker det, så kan du få traumebehandling hos oss, av kvalifiiserte psykologer, med traumekompetanse. Vi har skrevet litt om traumebehandlingsmetoden EMDR på våre sider. Nederst på siden kan du finne en liste over aktuelle psykologer hos oss med den kompetansen, og enkelt booke time online. Vi har tilgjengelige timer både på dagtid, kveldstid, og også i helger.

Referanser

  • Bisson J., Ariti, C., Cullen, K., Kitchiner, N., Lewis, C., Roberts N., et al. Guided, internet based, cognitive behavioural therapy for post-traumatic stress disorder: pragmatic, multicentre, randomised controlled non-inferiority trial (RAPID) BMJ 2022; 377.
  • Capezzani, L., Ostacoli, L., Cavallo, M., Carletto, S., Fernandez, I., Solomon, R., Pagani, M., & Cantelmi, T. (2013). EMDR and CBT for cancer patients: Comparative study of effects on PTSD, anxiety, and depression. Journal of EMDR Practice and Research, 7(3), 134–143.
  • Greenwood, H., Krzyzaniak, N., Peiris, R., Clark, J., Scott, A. M., Cardona, M., Griffith, R., & Glasziou, P. (2022). Telehealth Versus Face-to-face Psychotherapy for Less Common Mental Health Conditions: Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. JMIR mental health9(3).
  • McGowan, I.W., Fisher, N., Havens, J. et al.An evaluation of eye movement desensitization and reprocessing therapy delivered remotely during the Covid–19 pandemic. BMC Psychiatry 21, 560 (2021).
  • Nijdam, M. J., Gersons, B. P. R., Reitsma, J. B., de Jongh, A., & Olff, M. (2012). Brief eclectic psychotherapy versus eye movement desensitization and reprocessing therapy in the treatment of posttraumatic stress disorder: Randomized clinical trial. British Journal of Psychiatry, 200(3), 224–231.
  • Seuling, P, Fendel, J., Spille L., Göritz A. & Schmidt, S. (2023). Therapeutic alliance in videoconferencing psychotherapy compared to psychotherapy in person: A systematic review and meta-analysis. Journal of Telemedicine and Telecare.
Har du behov for hjelp?
Vi hjelper deg med dine plager

Onlinepsykologene gir deg rask og effektiv hjelp når du trenger det. Ingen henvisning nødvendig, lang erfaring og time på dagen. Helt trygt.

Har du behov for hjelp?
Vi hjelper deg med dine plager

Onlinepsykologene gir deg rask og effektiv hjelp når du trenger det. Ingen henvisning nødvendig, lang erfaring og time på dagen. Helt trygt.

Få hjelp
Onlinepsykologene gir deg rask og effektiv hjelp når du trenger det. Ingen henvisning nødvendig.