
Dette kurset er ment å gi mer kunnskap om hva som skjer når du blir utbrent, og hva du selv kan gjøre for å komme deg tilbake til hverdagen.
Å vite hva som skjer med en er første steget til å komme seg, da har en mulighet til å gjøre justeringer. Dette krever ofte endringer både i måte å tenke, prioritere og handle på. Hva er det som gir og hva er det som tar energi. I en periode når en skal bygge seg opp igjen er det nødvendig å ha fokus på det som gir energi.
I dette kurset er det gitt noen øvelser som du kan gjøre på egenhånd for at en skal kunne få noen nye perspektiver, og jobbe mer systematisk med endring. Noe av det vanskeligste i denne perioden er å være tålmodig, gjøre endringer i livsstil og ikke minst måter å tenke på. Avhengig av grad av utbrenthet, vil det ta tid med endringer. Ikke forvent at det vil gå over kun med hvile. Om tilstanden vedvarer over tid, kan det være funksjonelt å bruke kurset sammen med timer hos psykolog.
Mange som er utbrente lurer på om de burde være sykemeldt, hvor mye og hvor lenge. Dette er svært individuelle spørsmål som også vil bli påvirket av hvor lenge og hvor krevende situasjon du har vært i. Det er viktig å huske at når det har tatt tid å bli utbrent, vil det også ta tid å komme seg tilbake. Er det en mild utbrenthet, kan det fungere med justeringer og videre forebygging uten sykemelding. Er det alvorlig så vil de fleste gå igjennom en periode med sykemelding. Den siste seksjon går derfor igjennom hvordan en gradvis kan trappe opp etter en sykemelding og hva som er viktig å tenke på i denne perioden.
Kurset på utbrenthet har til hensikt å ta dere på en sju-ukers prosess, der hver uke vil bygge på neste. For å få mest mulig ut av kurset er det lagt inn oppgaver, samt hjemmearbeid. Det er anbefalt å sette av ca. to-tre timer per uke. En trenger ikke å gjøre alt på en dag, og det vil bare være en fordel om en sprer oppgavene litt utover for å få en kontinuitet. Kurset har sju moduler, altså en modul hver uke. For noen kan det være riktig å bruke to uker på hvert tema.
Uke 1: Hvordan kunne vite at en er utbrent. Målet er å kunne identifisere symptomer på utbrenthet og stress.
Uke 2: Balanse mellom krav og ressurser. Målet er å forstå hvordan jobbkravene i kombinasjon med utilstrekkelige ressurser forårsaker utbrenthet.
Uke 3: Individuelle forskjeller. Målet er å få en økt forståelse av hva er det som skaper stress for deg og hva er det som har skapt stress, og hva du trenger for å få det bedre.
Uke 4: Fortolkninger og forståelser av virkeligheten.
Målet er å vise hvordan tanker og følelser henger sammen, og hvordan vi kan påvirke følelsene våre med et mer fleksibelt tankemønseter.
Uke 5: Når jobben blir for mye.
Målet er å finne måter å håndtere jobben og kravene som stilles. Dette kreves at en også har en klar formening om ressursene som en har for å møte kravene som stilles.
Uke 6: Sykemelding og veien tilbake på jobb.
Målet er å identifisere aspektene som blir viktig for å avgjøre hva det er behov for når en skal tilbake på jobb for å kunne stå i jobben.
Uke 7: Veien videre.
Målet er å legge en plan for perioden fremover for å kunne fortsette med å bygge energi.
Foto i kurset: Are Ramstad